Ik werk bij Fivoor als coördinator afdelingsmilieu op de sociaal-therapeutische afdeling in de FPK Rotterdam.

Buiten de structuur van de afdeling is de ochtend altijd anders. Om 07.45 uur worden de patiënten gewekt en iedere werkdag om 09.15 uur is het ochtendoverleg. Hierin bespreken we de bijzonderheden van de dag ervoor en zetten we de acties uit voor de huidige dag. Voor de lunch worden de corveetaken gecontroleerd en vervolgens lunchen we om 12.15 uur gezamenlijk.

Zoveel mogelijk tijd met de patiënten

De tijd hiertussen gebruiken we voor verschillende overlegmomenten met- en zonder de patiënten. Zo hebben we vergaderingen met de patiëntengroep over de samenwerking tussen stafleden en patiënten, over de sfeer op de groep, worden er plenair weekdoelen opgesteld en is er een moment voor maatschappelijke oriëntatie waarin actualiteiten besproken worden. In de middag probeer ik zoveel mogelijk tijd met de patiënten te besteden. Ik ga dan met de laptop van de afdeling op de groep zitten zodat ik gelijktijdig contact kan maken met de patiënten én aan de administratieve taken kan voldoen.

Ik heb voor dit werk gekozen, omdat ik er voor deze mensen wil zijn.

Nieuwe kansen bieden

Ik heb voor dit werk gekozen, omdat ik er voor deze mensen wil zijn. Zij hebben in hun jeugd geen eerlijke kans gehad om zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Hen een nieuwe kans bieden is de voornaamste reden dat ik voor dit werk gekozen heb. Door wat ze hebben meegemaakt hebben zij geleerd dat ze het beste op zichzelf kunnen vertrouwen en zo min mogelijk op anderen. Vroeger heeft deze mindset hen door moeilijke tijden geholpen, maar nu brengt deze mindset hen juist in de problemen.

Cyclus doorbreken

Deze patiënten worden continu afgekeurd door het gedrag wat zij vertonen, terwijl deze afkeuring de reden is van dit gedrag. Het is een cyclus. Het doel van mij en het behandelteam is het doorbreken van deze cyclus en hen handvatten geven om op een gezonde manier een relatie aan te kunnen gaan met zichzelf en met anderen.

Door op zoek te gaan naar het verhaal achter het delict, zorg te verlenen met compassie en medeleven en er voor hen te zijn, ontstaat er een milieu waarin iemand kan veranderen. De cyclus kan doorbroken worden en hierdoor gaat zowel de kwaliteit van leven van de patiënt als de veiligheid voor de samenleving omhoog. Actief deel uit maken van dit proces en patiënten daadwerkelijk op een positieve manier zien veranderen is wat dit werk voor mij zo mooi maakt!

Balans vinden

Als coördinator afdelingsmilieu is het coachen van de sociotherapie onderdeel van het takenpakket. Wat ik soms moeilijk vind is het vinden van de balans tussen tijdsinvestering in de patiënten en tijdsinvestering in de teamleden. Wanneer iets meer tijd vraagt dan verwacht, heb ik wel eens het gevoel dat ik andere partij tekort doe. Hierin wil ik nog groeien.

Een stem binnen Fivoor

Ik merk dat je binnen Fivoor echt een stem hebt en dat ze naar je luisteren. Buiten dat ik te spreken ben over Fivoor als werkgever, is voor mij de patiëntenpopulatie hetgeen dat het werk zo leuk maakt.

 

Actief deel uit maken van dit proces en patiënten daadwerkelijk op een positieve manier zien veranderen is wat dit werk voor mij zo mooi maakt!

 

Wil jij net als Jasper onze patiënten een nieuwe kans bieden?

 

Bekijk hier de vacatures