Ik werk bij Fivoor als psychiatrisch begeleider op de gesloten afdeling van het Centrum Intensieve Behandeling (CIB) in Den Haag.

Vroege en late diensten

Ik heb vroege en late diensten. Als ik een vroege dienst heb, begin ik om 7:30 met de overdracht. Na de verdeling weet ik voor welke patiënten ik die dag het aanspreekpunt ben en kan ik me inlezen. Op een gesloten afdeling is het belangrijk om alvast te noteren of iemand vrijheden heeft of niet. Het verpleegplan is bij ons leidend, dus daar probeer ik me tijdens de dienst zo goed mogelijk aan te houden. Wat ik leuk vind aan vroege diensten is dat je veel contact hebt met het behandelend team en je met verschillende disciplines kunt overleggen en samenwerken.

Op het CIB hanteren wij het ‘autonomie-bevorderende beleid’. Dit houdt in dat je in de begeleiding de regie zo veel mogelijk bij de patiënt laat. In het begin van de opname bieden wij nog intensief het contact aan, maar hierna wordt verwacht dat de patiënt hier ook zelf een initiatief in neemt. Samenwerking is hierbij erg belangrijk, maar het verschilt dus heel erg per persoon hoe diegene invulling wil geven aan de contactmomenten. Het volgen van het aangeboden therapieprogramma is bij ons niet verplicht, maar wordt wel aangemoedigd. ’s Ochtends vindt er ook een dagopening met de patiënt plaats, waar wij als VOV-personeel (Verpleegkundig, Opvoedkundig, Verzorgend) ook bijzitten. Hierin wordt de dag voorbesproken. Aan het einde van de dag komen we hier weer op terug.

Wanneer ik een late dienst heb begint mijn dag precies hetzelfde als een vroege dienst alleen dan pas om 14:30. De late diensten zijn over het algemeen wat intensiever dan de vroege. De spanning loopt bij de patiënten vaak op richting de avond. Dit zorgt er vaak voor dat ik niet stil zit. Zoals we ’s ochtends een dagopening hebben, hebben we ’s middags een dagsluiting, hierin blikt de patiënt terug op de dag en kan hij/zij bespreken welke invulling er aan de avond gegeven kan worden. Gezien er verder in de avonden geen therapieën worden gegeven is er vaak meer tijd om met patiënten in de woonkamer een spelletje te doen of TV te kijken. Dit is ook wat ik erg leuk vind aan de late diensten.

 

Beste keuze ooit

Voor ik bij het CIB kwam werken, heb ik vooral commerciële functies gehad. Met mijn opleiding, HBO toegepaste psychologie, was het namelijk erg moeilijk om een baan te vinden in de zorg. Veel mensen zijn niet bekend met de opleiding en wat het inhoud, dus werd ik vaak afgewezen. Uiteindelijk heb ik 3 jaar geleden toch ontslag genomen en mezelf 2 maanden de tijd gegeven om te solliciteren. De beste keuze ooit! Ik ben bij Fivoor op het CIB destijds aangenomen om 6 weken bij te springen tijdens de vakantieperiode, maar gelukkig kreeg ik al snel een contract aangeboden.

 

“De complexiteit van de doelgroep zorgt ervoor dat ik uit mijn comfortzone moet stappen en heel kritisch naar mijn eigen gedrag moet kijken.”

 

Steviger in mijn schoenen

Wat mijn werk zo bijzonder maakt is de afwisseling. Elke dag is anders. De complexiteit van de doelgroep zorgt ervoor dat ik uit mijn comfortzone moet stappen en heel kritisch naar mijn eigen gedrag moet kijken. Hier ben ik mezelf echt een aantal keer tegengekomen. Uiteindelijk heb ik hier veel van geleerd, waardoor ik een stuk steviger in mijn schoenen sta.

 

Ruimte om te groeien

Ik wil graag nog groeien in het geven van feedback aan anderen. Dit vind ik soms lastig, omdat ik bang ben dat het verkeerd overkomt. Er blijft hier altijd ruimte om te groeien. Elke dag leer ik weer van mijn collega’s en van de patiënten.

 

Vertrouwen

Mijn collega´s maken het werken bij Fivoor leuk. Het werk dat we doen is intens en je bent enorm op elkaar aangewezen. Dit schept een band op een manier die ik bij andere functies nooit heb gehad. Wanneer je een heftige situatie hebt meegemaakt tijdens het werk, zijn je collega´s vaak de enigen die je begrijpen en waarmee je het erover wil hebben. Dan is het fijn als je elkaar kan vertrouwen.

 

Wil jij net als Michelle aan de slag als begeleider op één van onze afdelingen? Bekijk dan onze vacatures!

Bekijk vacatures