Opleidingen
Fivoor is een opleidingsinstituut en leidt forensische zorgprofessionals op via verschillende onderwijsinstituten.

Fivoor is een opleidingsinstituut en leidt forensische zorgprofessionals op via verschillende onderwijsinstituten. Niet alleen verbinden we daarmee onderwijs en werk, ook brengen we nieuwe professionele inzichten snel naar de werkvloer. Wij zorgen voor een klimaat waarin bereidheid om te leren, openheid en onderling vertrouwen centraal staan, zodat kennis en ervaring optimaal gedeeld en benut kunnen worden. Waar nodig wordt er samengewerkt met andere ggz-instellingen voor het aanbieden van een zo breed mogelijk opleidingscurriculum.
Onze opleidingen
Fivoor biedt de volgende opleidingen aan:
Wil jij je als arts specialiseren in de forensische en intensieve zorg? Dan zit je bij Fivoor goed. Dit is dé plek om je te ontwikkelen op het gebied van diagnostiek en behandeling in de forensische psychiatrie. Je onderzoekt hierbij patiënten met psychiatrische stoornissen in relatie tot delictgevaar. Daarnaast leer je werken binnen de juridische en forensische kaders. We geven de stage samen vorm en bieden jou genoeg ruimte om het opleidingsschema verder in te vullen. Lees hieronder meer over een ambulante of klinische stage, de inhoud van de stage en de deelgebieden.
Wat ga je leren?
Waar in de reguliere ggz het welzijn (of symptoomniveau) van de patiënt leidend is, geldt dat in de forensische psychiatrie voor het forensisch risico. Een behandeling is geslaagd als de kans op terugval in delictgedrag kleiner is. Als AIOS leer je tijdens je stage risicofactoren herkennen en ze in teamverband te behandelen. Nog meer dan in de reguliere psychiatrie is de maatschappelijke context belangrijk. In de behandeling, maar ook in de publieke opinie over ons vak. Te midden van dit krachtenveld verwerf je als AIOS bij Fivoor inzichten over de positie van de psychiater als medisch specialist in de forensische psychiatrie.
Deelgebieden
Tijdens de stages kun je jezelf verder bekwamen in allerlei deelgebieden van de forensische psychiatrie, SGLVG en soms ook op het grensvlak van psychiatrie en recht. Bij onze patiëntenpopulatie is er sprake van complexe psychiatrische en sociale problematiek, waardoor de werkzaamheden zeer uitdagend, boeiend en gevarieerd zijn en de pathologie zeer divers is.
Ambulant of klinisch?
Binnen Fivoor zijn er verschillende mogelijkheden om als AIOS stage te lopen. Je kunt kiezen voor een stage bij een ambulante locatie of in een kliniek.
Ambulante stage
Binnen Fivoor Ambulant zijn er drie verschillende stagemogelijkheden:
- Forensische psychiatrie bij jongvolwassenen: tijdens deze stage houd je je bezig met gedragsstoornissen bij risicojongeren, transitiepsychiatrie en beleidspsychiatrie. Je wordt begeleid door een ervaren kinder- en jeugdpsychiater en FACT-psychiater. De duur van de stage bedraagt 6 maanden of 1 jaar.
- Forensisch FACT-manschap: tijdens deze stage (die alleen in Rotterdam wordt aangeboden) werk je in een gecertificeerd forensisch FACT-team voor patiënten vanaf 18 jaar. Je werkt als AIOS nauw samen met een ervaren psychiater en een verpleegkundig specialist. De duur van de stage bedraagt 6 maanden of 1 jaar.
Klinische stage
Deze stage bestaat uit het diagnosticeren van patiënten met verschillende forensische titels. Je leert als AIOS functioneren als beleidspsychiater, die multidisciplinair en in teamverband de behandeling van psychiatrische patiënten aanstuurt. Hierbij is er vaak sprake van complexe, gecombineerde problematiek. Je doet specifieke kennis op over het forensisch kader, gerelateerde wetgeving en de toepassing van forensische risicotaxatie-instrumenten.
Als AIOS verricht je tijdens deze stage werkzaamheden op een vaste afdeling. Je neemt taken waar van de Hoofd Behandelaar en treedt op als consulent. Daarnaast neem je waar op andere afdelingen. Je verricht intakes buiten de instelling en er bestaat de mogelijkheid om rapportages te verzorgen. Bij een stage van een jaar kunnen we zelfs de opleiding tot rapporteur faciliteren.
Heb je interesse in één van deze stages bij Fivoor? Neem dan contact op met Arjen Neven (A-opleider):
Ben jij een gedragswetenschapper met ambitie? Fivoor biedt voor gedragswetenschappers een postmaster opleidingsplaatsen op basis- en specialistisch niveau. Ook wel P-opleiding genoemd, waarbij de P verwijst naar psychologie, pedagogiek, psychotherapie en praktijk.
Opleiding bij Fivoor
Fivoor staat garant voor een opleidingsroute waar je als 'opleideling' een divers kennisaanbod krijgt. Dit kan op het gebied van psychopathologie, diagnostische methoden en behandelmethoden. Wij zorgen voor een praktijkplaats op hoog niveau en een prettig en veilig opleidingsklimaat. We hebben samenwerkingen met verschillende praktijkinstellingen en dat bied jou een brede opleiding én veel differentiatie.
Er zijn voldoende deskundige collega's in huis om bij te dragen aan de opleiding. Fivoor voldoet aan alle randvoorwaarden zoals die in de opleidingseisen staan omschreven. Wij richten de praktijkplaats zo in dat jij optimaal aan je competenties, taken en opdrachten kunt werken. Een door de hoofdopleider goedgekeurd werkplan/individueel opleidingsplan (IOP) geeft jouw start een goede basis!
Takenpakket op maat
In overleg met de praktijkopleider, P-opleider en onder goedkeuring van de teammanager stellen we samen het takenpakket vast. Uiteraard voldoen de taken aan de eisen die de opleiding stelt.
Afhankelijk van je belangstelling, kennis en ervaring die je meebrengt, kan de opleidingsroute verschillen. Ook de teamcultuur en patiëntenpopulatie zorgen voor maatwerk. De praktijkopleider bepaalt in overleg met jou en betrokkenen de concrete invulling, timing en planning van de werkzaamheden.
De opleidingsroute is gebaseerd op een groeimodel, binnen het kader van de specifieke opleiding. Van relatief eenvoudige werkzaamheden in de beginperiode tot steeds meer gecompliceerde taken. Waar het plafond ligt, is aan jou!
Verschillende opleidingsmogelijkheden
- Gezondheidszorg psycholoog (GZ-psycholoog)
- Klinisch psycholoog
Heb je interesse in deze opleiding? Neem dan contact op met Tony Bloemendaal (P-opleider):
Wil jij je als psycholoog specialiseren tot gezondheidszorgpsycholoog? Fivoor biedt een opleiding op maat én we hebben opleidingsplaatsen bij verschillende onderdelen van onze organisatie.
Maatwerk opleidingstraject
Tijdens de GZ-opleiding doe je ervaring op met het uitvoeren van psychodiagnostisch onderzoek, het stellen van indicaties en het toepassen van psychologische, pedagogische en psychotherapeutische behandelmethoden.
We hebben opleidingsplekken binnen verschillende onderdelen van Fivoor: binnen onze tbs-kliniek, de verschillende forensische klinieken, behandelcentrum Wier (LVB) en de ambulante centra. We werken binnen Fivoor ook samen met de andere opleidingen die we aanbieden, zoals de opleiding tot psychiater en verpleegkundig specialist. We verzorgen samen onderwijsmomenten, referaten en andere activiteiten om de deskundigheid te bevorderen.
Samenwerking met RINO
Fivoor werkt samen met de onderwijsinstelling RINO, waarbij RINO het cursorisch onderwijs verzorgt. Het praktijkgedeelte wordt geheel binnen samenwerkingsverbanden vormgegeven. We werken daarin samen met GGZ Breburg, Parnassia Groep en Samenwerkingsverband Utrecht e.o. Dit betekent dat je eerste jaar van de GZ-opleiding bij een samenwerkingspartner volgt wordt en je tweede jaar binnen Fivoor.
Past deze opleiding bij jou?
Voor de opleiding tot GZ-psycholoog kunnen medewerkers van Fivoor én externe kandidaten solliciteren. Elk jaar wordt het aantal beschikbare opleidingsplaatsen bepaald en de verdeling ervan over de verschillende leerplekken. De selectiecommissie, met als voorzitter de P-opleider, beslist over de toelating en plaatsing van de kandidaten. Krijg jij de kans? Dan ontvang je een leerarbeidsovereenkomst met Fivoor, voor de duur van de opleiding.
Tijdens de opleiding krijg je werkbegeleiding door een ervaren GZ-psycholoog. Je hebt wekelijks overleg en krijgt supervisie op de volgende thema's:
- Diagnostiek
- Behandeling
Binnen de opleiding kun je gebruik maken van de faciliteiten van Fivoor, zoals trainingen en online cursussen, de bibliotheek en (geaccrediteerde) refereerbijeenkomsten.
Heb je interesse in deze opleiding? Neem dan contact op met Tony Bloemendaal (P-opleider):
Wil jij je als GZ-psycholoog specialiseren tot klinisch psycholoog? Fivoor biedt een KP-opleiding op maat én we hebben opleidingsplaatsen bij verschillende onderdelen van onze organisatie.
Aan de slag als klinisch psycholoog
Als klinisch psycholoog beheers je het behandelen en diagnosticeren van complexe problematiek binnen een complexe omgeving. Je kenmerkt jezelf door een wetenschappelijke houding waarbij je in staat bent om praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Daarnaast heb je de kennis en vaardigheden op het gebied van management en ben je in staat om deze uit te voeren vanuit een innovatieve invalshoek. Je leert als klinisch psycholoog wetenschappelijk onderzoek, diagnostiek, psychotherapie, management en innovatie met elkaar te verbinden.
Binnen Fivoor staan wetenschappelijk onderzoek en innovatie in behandelingen hoog op de agenda. Fivoor biedt daarbij voldoende ruimte om dit onderdeel tijdens je opleiding te ontwikkelen.
Opleidingsplekken binnen Fivoor
We hebben opleidingsplekken binnen verschillende onderdelen van Fivoor: binnen onze tbs-kliniek, de verschillende forensische klinieken, behandelcentrum Wier (LVB) en ambulant. We werken binnen Fivoor ook samen met de andere opleidingen die we aanbieden, zoals de opleiding tot psychiater en verpleegkundig specialist. We verzorgen samen onderwijsmomenten, referaten en andere activiteiten om de deskundigheid te bevorderen.
Fivoor werkt nauw samen met de onderwijsinstelling RINO om het praktijkgedeelte van de opleidingen vorm te geven, waarbij RINO het cursorisch onderwijs verzorgt.
Past deze opleiding bij jou?
Voor de opleiding tot klinisch psycholoog kunnen medewerkers van Fivoor én externe kandidaten solliciteren. Elk jaar wordt het aantal beschikbare opleidingsplaatsen bepaald en de verdeling ervan over de verschillende leerplekken. De selectiecommissie, met als voorzitter de P-opleider, beslist over de toelating en plaatsing van de kandidaten. Krijg jij de kans? Dan ontvang je een leerarbeidsovereenkomst met Fivoor, voor de duur van de opleiding.
Tijdens de opleiding krijg je werkbegeleiding door een ervaren klinisch psycholoog. Je hebt wekelijks overleg en krijgt supervisie op de volgende thema's:
- Diagnostiek
- Psychotherapie
- Wetenschappelijk onderzoek
- Management en beleid
Binnen de opleiding kun je gebruik maken van de faciliteiten van Fivoor, zoals trainingen en online cursussen, de bibliotheek en (geaccrediteerde) refereer bijeenkomsten.
Specialisatie tot klinisch neuropsycholoog
Op dit moment zijn wij in samenwerking met RINO bezig om een opleidingsplek te creëren voor de specialisatie tot klinisch neuropsycholoog. Deze specialisatie is voor gezondheidszorgpsychologen die vanuit een neuropsychologische invalshoek werkzaam willen zijn als behandelaar en manager. Als klinisch neuropsycholoog pas je kennis toe van de relatie tussen hersenen en gedrag op diagnostiek en behandeling van patiënten met (veronderstelde) neuropsychologische aandoeningen.
Heb je interesse in deze opleiding? Neem dan contact op met Tony Bloemendaal (P-opleider):
Bij Fivoor bieden we jou de mogelijkheid om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen tot specialist. Als verpleegkundige in opleiding tot specialist (vios) leer je alles over het verlenen van psychiatrisch verpleegkundige zorg, in de rol van regiebehandelaar.
Als verpleegkundig specialist werk je ook als praktijkonderzoeker, innovator en coach. Na het afronden van de opleiding ben je in staat om individuele verpleegkundigen aan te sturen en teams te begeleiden. Ook als adviseur treed je op om het zorgbeleid op behandelinhoudelijk en procesmatig gebied te verbeteren.
Fivoor valt onder de gespecialiseerde ggz en hier leer je als vios onder andere de leiding te nemen in multidisciplinaire behandelsituaties waarin de complexe gevolgen van psychiatrische problematiek dominant zijn.
Binnen een krachtige en stimulerende leeromgeving, bekwaam je je als vios in drie jaar als behandelverantwoordelijke. Dit vraagt van jou dat je de zorg goed leert onderbouwen door middel van klinisch redeneren in alle fasen van het hulpverleningsproces (vanaf aanmelding, screening, diagnostiek, en indicatiestelling, via het vormgeven van een behandelrelatie en het uitvoeren van de zorg, tot het evalueren en afsluiten c.q. overdragen van de zorg). Daarnaast zet je een praktijkgericht onderzoek op.
Fivoor biedt leerplekken die uitdagend zijn en waar de drie rollen (Behandelverantwoordelijke/Regiebehandelaar, Innovator/Onderzoeker, Coach) van de verpleegkundig specialist kunnen worden ontwikkeld en geïntegreerd. Als vios krijg je voldoende gelegenheid om de activiteiten binnen het werkplan uit te voeren en competenties te verwerven waarbij jij zelf de verantwoordelijkheid voor je leerproces draagt.
Gedurende de opleiding werk je onder supervisie van een leermeester op de afdeling en de praktijkopleider. Na het succesvol afronden van deze 3-jarige opleiding mag je je registreren als verpleegkundig specialist ggz.
Meer informatie?
De opleiding is verbonden aan de opleidingsinstelling Geestelijke Gezondheidszorg verpleegkundig Specialist in Utrecht. Via deze link kun je meer informatie vinden over de opleiding.
Wil je graag meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met praktijkopleider Marnix Asscheman: