Wil jij je als AIOS specialiseren in de forensische en hoog intensieve zorg? Kies voor een stage bij Fivoor! Dit is dé plek om je te ontwikkelen op het gebied van diagnostiek en behandeling. Je onderzoekt hierbij patiënten met psychiatrische stoornissen in relatie tot delictgevaar. Daarnaast leer je werken binnen de juridische en forensische kaders, zoals de Beginselenwet voor tbs-gestelden. We geven de stage samen vorm en bieden jou genoeg ruimte om het opleidingsschema verder in te vullen. Ben je enthousiast geworden? Lees snel verder!

Forensische stage: klinisch of ambulant?

Waar in de reguliere GGZ het welzijn (of symptoomniveau) van de patiënt leidend is, geldt dat in de forensische psychiatrie voor het forensisch risico. Een behandeling is geslaagd als de kans op terugval in crimineel gedrag kleiner is. Als AIOS leer je tijdens je stage risicofactoren herkennen en ze in teamverband te behandelen. Nog meer dan in de reguliere psychiatrie is de maatschappelijke context belangrijk. In de behandeling, maar ook in de publieke opinie over ons vak. Te midden van dit krachtenveld verwerf je als AIOS bij Fivoor inzichten over de positie van de psychiater, als medisch specialist in de forensische psychiatrie.

Binnen Fivoor zijn er verschillende mogelijkheden om als AIOS stage te lopen. Je kunt kiezen om een klinische stage te volgen of stage te lopen binnen een ambulant team.

Klinische stage

Deze stage bestaat uit het diagnosticeren van patiënten met verschillende forensische titels. Je leert als AIOS functioneren als beleidspsychiater, die multidisciplinair en in teamverband de behandeling van psychiatrische patiënten aanstuurt. Hierbij is er vaak sprake van complexe, gecombineerde problematiek. Je doet specifieke kennis op over het forensisch kader, gerelateerde wetgeving en de toepassing van forensische risicotaxatie-instrumenten.

Als AIOS verricht je tijdens deze stage werkzaamheden op een vaste afdeling. Je neemt taken waar van de Hoofd Behandelaar en treedt op als consulent. Daarnaast neem je waar op andere afdelingen. Je verricht intakes buiten de instelling en er bestaat de mogelijkheid om rapportages te verzorgen. Bij een stage van een jaar kunnen we zelfs de opleiding tot rapporteur faciliteren.

Ambulante stage

Binnen de ambulante tak van Fivoor hebben wij voor jou als AIOS drie verschillende stagemogelijkheden:

  • Forensische psychiatrie bij jongvolwassenen

Tijdens deze stage houd je je bezig met gedragsstoornissen bij risicojongeren, transitiepsychiatrie en beleidspsychiatrie. Je wordt begeleid door een ervaren kinder- en jeugdpsychiater en FACT-psychiater. De duur van de stage bedraagt 6 maanden of 1 jaar.

  • Forensische FACT-manschap

Tijdens deze stage werk je in een gecertificeerd forensisch FACT-team voor patiënten vanaf 23 jaar. Je werkt als AIOS nauw samen met een ervaren psychiater en een verpleegkundig specialist. De duur van de stage bedraagt 6 maanden of 1 jaar.

  • Forensische vakmanschap en meesterschap

Tijdens deze stage werk je in onze zorglijn Forensische ADHD en aanverwante stoornissen. Je komt te werken op een poliklinische zorglijn voor patiënten met een combinatie van normoverschrijdend gedrag en een ontwikkelingsstoornis. Dit kan ADHD, ASS, LVB of een aangeboren neuro psychiatrische aandoening zijn. Deze module combineert klinische en wetenschappelijke werkzaamheden. De duur van deze stage bedraagt 1 jaar.

 

Ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt en wil je graag één van deze stages bij Fivoor volgen? Neem dan contact op met Arjen Neven via a.neven@fivoor.nl.