Regiebehandelaar
In deze functie coördineer je de behandeling van patiënten; je stelt het behandelplan op en zorgt dat het wordt uitgevoerd. Daarnaast behandel je ook zélf patiënten.

Jouw enthousiasme, creatieve blik en inhoudelijke kennis komen jou als regiebehandelaar bij Fivoor goed van pas. In deze functie coördineer je de behandeling van patiënten; je stelt het behandelplan op en zorgt dat het wordt uitgevoerd. Daarnaast behandel je ook zélf patiënten met een therapie. Je luistert naar de inzichten en bevindingen van collega's, vormt een gedegen oordeel en komt tot een plan. Jij bewaart het overzicht, en stuurt bij wanneer nodig.
Een stevige persoonlijkheid
Wat jou kenmerkt: je hebt een stevige persoonlijkheid, kunt goed positie innemen, maar staat ook open voor andere perspectieven. Als regiebehandelaar ben je onderdeel van een multidisciplinair team. Dat bestaat onder anderen uit een arts, orthopedagoog (generalist), psychiater, verpleegkundig specialist, klinisch psycholoog en (gz-)psycholoog. Hun expertises dragen bij aan het opstellen en uitvoeren van het behandelplan, dat jij coördineert. Je hebt de regie over het behandeltraject en houdt de doelen in de gaten. Dit plan evalueer je regelmatig met de patiënt, het systeem (zoals familie, curator of toezichthouder) én het behandelteam.
Samen met de patiënt, samen met het team
Een nieuwe patiënt leer je eerst kennen. Je bespreekt samen het behandelplan en hangt er doelen aan vast. Na de eerste behandelperiode volgt een evaluatie: Hoe ging het? Zijn de doelen helder? Welk deel van de behandeling is al opgepakt? En welke stappen kunnen er gemaakt worden? Voor elke patiënt is dit anders; iedereen heeft een eigen verleden en daarbij een maatwerktraject. Daarom schakel je ook met verschillende betrokken specialisten. Die samenwerking is hecht; we checken bij elkaar hoe het gaat en wie er wanneer collegiale hulp nodig heeft.
Fivoor werkt met een complexe doelgroep. Daarom is het belangrijk om durf te hebben, anders naar situaties te kijken en met creatieve ideeën te komen. Per patiënt zoek je naar een passende aanpak; soms denk je out of the box. Je komt met een persoonlijk en uniek behandelplan, binnen de kaders van de ggz en justitie. Soms een hele puzzel, waarbij je als regiebehandelaar vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid oog houdt voor het forensisch risico.
Verschillende locaties, verschillende werkzaamheden
Regiebehandelaar kun je op verschillende locaties binnen Fivoor zijn: in een kliniek of bij een ambulante locatie (poliklinisch team of FACT-team). De rode draad is overal hetzelfde: je coördineert de behandeltrajecten en ziet erop toe dat de behandeling wordt uitgevoerd. Toch zijn er wel degelijk verschillen:
FACT-team
In een FACT-team begin je iedere ochtend met een multidisciplinair overleg: met de betrokken collega’s bespreek je de intensiefste casussen en overleg je over patiënten die (bijna) in crisis verkeren. Daarna bezoek je patiënten die binnen jouw caseload vallen. Je gaat op huisbezoek; soms bij de patiënt thuis, bij de familie, in de kliniek of gevangenis. Iedere patiënt heeft twee casemanagers, die je ook spreekt en met wie je meedenkt. Je zet de grote lijnen van de behandeling uit en geeft ook zelf therapie, zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie of schematherapie.
Poliklinisch team
Als regiebehandelaar binnen een poliklinisch team heb je een eigen caseload van patiënten die je behandelt. Daarnaast ben je óók regiebehandelaar voor de caseload van andere behandelaren. Een andere behandelaar voert de behandeling uit en als regiebehandelaar denk je mee bij het opstellen en evalueren ervan. Daarnaast neem je als regiebehandelaar deel aan interne multidisciplinaire overleggen en besprekingen met ketenpartners. Schriftelijke vastlegging hoort ook bij deze functie
In een klinische setting ben je verantwoordelijk voor een aantal patiënten op de afdeling. Je gaat met ze in gesprek, maakt behandelplannen en coördineert en evalueert die. Soms geef je zelf een therapie. Verder overleg je regelmatig met collega's; 's morgens tijdens de overdracht, tussendoor om de casuïstiek en caseloadverdeling te bespreken, risico-inschattingen te maken en het beleid hierop af te stemmen. Ook rapporteer je, veelal aan politie en justitie.