Ik werk bij Fivoor op de FPA in Utrecht als muziektherapeut.

’s Ochtends begin ik altijd met het doornemen van de bijzonderheden van de cliënten die ik die dag zie. Dan ga ik naar de briefing van de afdeling waar ik die dag met de meeste cliënten afspraken heb. Vaak is er dan ook nog een casusbespreking. Die kunnen erg interessant en bruikbaar zijn, omdat ik dan mijn kennis van een cliënt kan delen, maar ook die van andere tot mij kan nemen.

Om 10:00 uur beginnen de therapieën. Ik mag met mijn cliënten, aan de hand van doelstellingen uit het behandelplan, muziek gaan maken met een individuele cliënt of met een groep.

De dag vliegt voorbij!

In de middag zetten de therapieën zich voort. Maar het kan ook zijn dat ik aanschuif bij een behandelplanbespreking, waarvoor ik een bijdrage heb gemaakt vanuit de muziektherapie. Het is altijd goed om jouw deel van de behandeling uit te lichtten, omdat het vaak een ander beeld geeft van de cliënt.

Ik heb verschillende dingen gedaan voordat ik voor de zorg koos. Het was voor mij niet de meest logische weg, maar uiteindelijk kwam ik daar terecht. En ik heb hier geen seconde spijt van gehad. Juist bij deze ingewikkelde doelgroep moet je steeds goed kijken naar je eigen manier van werken en naar de resultaten die je behaalt.

Muziek als therapie?

Het blijft een uitdaging om mijn vak als muziektherapeut goed te verkopen als een échte therapie. Het is geen bezigheidstherapie, maar een echt vak dat de cliënten verder helpt.

Ik werk met een moeilijke doelgroep, die elke dag een andere een uitdaging biedt. Fivoor doet ook zijn best om het personeel er zo goed mogelijk bij te betrekken. En dat geef mij extra motivatie!

 

“Muziektherapie is geen bezigheidstherapie, maar een écht vak dat de cliënten verder helpt.”

 

Arjan is te zien in één van de afleveringen van Typisch Den Dolder bij de NPO. Wil je Arjan aan het werk zien als muziektherapeut? Bekijk de aflevering dan vanaf minuut 10 tot 14 en vanaf minuut 17 tot 20.

Wil je meer lezen over vaktherapie bij Fivoor?

Klik hier