Ik werk bij Fivoor als begeleider Flex & More op verschillende afdelingen binnen klinieken in Den Haag, Den Dolder en Poortugaal.

De dienstdagen zijn opgesplitst in vroege diensten, late diensten en nachtdiensten. Op elke kliniek ziet de dag er weer iets anders uit, maar het gaat ongeveer zo: De vroege dienst start om 07.30 uur waarbij je begint met de overdracht. Tijdens deze overdracht worden de bijzonderheden en de gemoedstoestand van iedere patiënt besproken. Omstreeks 08.00 uur wek ik de patiënten en neem ik, zo nodig, een urinecontrole af. Om 08.15 uur is het tijd voor het ontbijt en de dagopening. Hier geven de patiënten aan wat hun dagplanning is en hoe zij zich voelen. Vervolgens is om 12.15 uur de lunch. Tijdens deze lunch wordt er niet specifiek iets besproken, maar kan je als begeleider wel elke aanwezige patiënt zien. In de tussentijd hou ik me bezig met gesprekken, wandelingen en het begeleiden van de patiënten. Ik geef zelf nog geen medicatie uit, maar dit is ook één van de taken van een begeleider. Gedurende de dienst is het de bedoeling dat ik over elke patiënt iets rapporteer.

De late dienst begint om 14.30 uur met een overdracht. De vroege dienst draagt de dienst over aan de late dienst en bespreekt de bijzonderheden en gemoedstoestand van iedere patiënt. Vaak wordt er door patiënten avondeten gekookt. Als begeleider help ik waar nodig bij het koken. Om 17.30 uur is het de bedoeling dat elke patiënt aanwezig is voor het diner. Hier wordt ook de dagafsluiting gedaan. Patiënten kunnen dan aangeven hoe hun dag is geweest en wat zij allemaal hebben gedaan. De patiënten kunnen hier ook nog aangeven wat hun plannen voor de rest van de avond zijn (sporten, wandelen of spelletjes doen). Ik rapporteer ook tijdens deze dienst over de patiënt. Omstreeks 22.30 uur komt de nachtdienst en krijgen zij de overdracht van de late dienst.

Geïnteresseerd in het onderliggende probleem

Bij mijn vorige baan merkte ik dat ik geïnteresseerd was in het onderliggende probleem bij een persoon: ‘Waarom doet een persoon wat hij of zij doet?’. Het lijkt me mooi, dat wanneer ik uiteindelijk op een vaste groep kom te staan, mijn “eigen” patiënten krijg en hier stappen mee kan maken.

 

“Daarnaast is geen dag hetzelfde, dat maakt het werk nooit saai. Zeker nu ik met verschillende doelgroepen werk.”

 

Geen dag is hetzelfde

Het werk is meestal dankbaar, maar soms ook niet. Wanneer je een patiënt iets moet mededelen waar hij of zij het niet mee eens is, dan is het mogelijk dat hij of zij jou dit niet in dank afneemt. Daarnaast is geen dag hetzelfde, dat maakt het werk nooit saai. Zeker nu ik met verschillende doelgroepen werk. Soms werk ik op een afdeling waar de patiënten een lichte verstandelijke beperking hebben. Deze dag ben ik vaak veel met de patiënten bezig. Ik heb bijvoorbeeld één keer met een patiënt meegemaakt dat hij een ei pellen lastig vond. Toen ben ik dat met hem samen gaan doen. Uiteindelijk lukte het hem en was hij trots. Dit is een moment waarop het werk weer heel dankbaar is.

Een goede werkwijze

Op dit moment leer ik veel van collega’s. Ik let op hoe zij bepaalde dingen doen. Ik merk al dat bepaalde werkzaamheden mij steeds gemakkelijker afgaan en uiteindelijk hoop ik een goede werkwijze voor mezelf te ontwikkelen. In februari 2023 begin ik aan de studie Social Work. Tijdens deze studie verwacht ik veel kennis op te doen die ik toe kan passen in mijn werk, zodat ik meer kan bereiken met de patiënten.

Prettige samenwerking

Tot nu toe bevalt het mij echt heel erg goed als flex-medewerker. Ik krijg zo een goed beeld van de organisatie. De collega’s waar ik mee werk zijn eigenlijk altijd blij als ik er ben en dat maakt het samenwerken ook prettig.

Wil je ook graag als begeleider of verpleegkundige werken bij Fivoor Flex & More?

Klik hier