Ik werk bij Fivoor als GZ-psycholoog bij Poli Wier.

Achter de grote F van Fivoor, prijkt de bescheiden i. Die staat voor: intensief! Onder die zorgvorm valt ook de zorglijn Wier, waar de polikliniek waar ik werk onderdeel van uitmaakt.

Multidisciplinair overleg

Een woensdag op de poli begint op tijd: vanaf 08.00 uur komen alle medewerkers binnen om klokslag 08.30 uur klaar te zitten (en tegenwoordig ingelogd te zijn in Teams) voor het multidisciplinair overleg (MDO). Een dynamisch gebeuren, waarbij we blij zijn elkaar als collega’s te ontmoeten. Tijdens dit overleg bespreken we de intakes. Vandaag hebben we een complexe vraag van een jonge moeder, zwakbegaafd met nog een lange lijst diagnoses. Zij is van zorgaanbieder naar zorgaanbieder verwezen en nu, compleet vastgelopen, bij ons aangemeld. Een vermoeden van een stoornis in het autisme spectrum wordt uitgesproken. De cliënt vertrouwt geen hulpverleners meer, dus besluiten we eerst het contact met haar op te bouwen. Nu gelijk een nieuwe diagnose opperen en weer een onderzoek starten zal daar niet bij helpen. Verder passeren een PO, behandelplanevaluaties en crisissen de agenda.

Crisistelefoontje

Tijdens een kleine pauze zetten we een jarige collega in het zonnetje en smullen we van haar lekkers uit eigen oven. Na het MDO haal ik, nog glimlachend om een gemaakte grap en met nieuwe inspiratie, mijn cliënt op uit de wachtkamer. Mijn dag verloopt afwisselend. Eerst heb ik een EMDR behandeling, waarbij de cliënt haar verbazing over deze behandelvorm niet onder stoelen of banken steekt: ‘Het lijkt of ik in de sauna geweest ben!’. Vervolgens heb ik een eindevaluatie waarbij we afscheid nemen van een cliënt die met de mensen om zich heen weer zonder ons verder kan, daar doen we het voor!

Net wanneer ik een broodje wil eten, wordt een crisistelefoontje doorverbonden: een begeleider van een cliënt belt. Hij zit hoog in de adrenaline. Zijn cliënt uit zich ernstig suïcidaal op de woonlocatie. De begeleider vraagt zich af of de cliënt opgenomen moet worden. In afstemming met de psychiater voeg ik de volgende ochtend een moment in om de cliënt in te schatten. Voor vandaag maken we een plannetje.

“Afscheid nemen van een cliënt die met de mensen om zich heen weer zonder ons verder kan, daar doen we het voor!”

Intakegesprek

De eerste afspraak na de lunch is een no show. Een telefoontje maakt duidelijk dat de cliënt onderweg was naar een coronatestlocatie en door alle consternatie vergat af te zeggen. Ik benut de gelegenheid met het schrijven van een afsluitbrief. Als ik even later bij het koffiezetapparaat sta, waar ik met de huismeester de voetbalwedstrijd van de vorige avond evalueer, gaat mijn telefoon. De cliënt van de intake laat weten dat ze eigenlijk niet kan komen die middag. De reden klinkt mij als vermijding in de oren. Als na even praten het telefoongesprek op een intake begint te lijken, lukt het mij alsnog haar te bewegen naar de afspraak te komen. Een intakegesprek is spannend, dus goed dat ze even belde om de spanning te breken.

Brainstormen

Als m’n concept behandelplan klaar is, sluit ik de dag af met een collega. We brainstormen over een nieuw op te zetten groepstherapie. We kijken uit naar de tijd dat we dit ongehinderd en zonder corona kunnen implementeren. Voor ik de computer afsluit, werp ik een snelle blik op mijn agenda van morgen: een systeemtherapie springt eruit, een uitdagende klus, maar heel boeiend!

Zo is een werkdag bij Poli Wier nooit saai!

Ook benieuwd naar jouw mogelijkheden binnen Fivoor als GZ-psycholoog?

Klik hier of bekijk de openstaande vacatures.