In de forensische en intensieve psychiatrie maken psychiaters hét verschil. Bij Fivoor werk je met een doelgroep die vaak buiten de boot dreigt te vallen door hun complexe problematiek. Bij onze patiënten gaat het vaak om mensen met meerdere stoornissen, bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, psychose, autisme en verslaving.
Maak niet alleen de patiënt beter, maar ook de maatschappij
Uiteraard staat jouw werk als psychiater in het teken van het behandelen van patiënten. Maar bij Fivoor is jouw rol belangrijker. Een juiste diagnostiek en behandeling draagt namelijk niet alleen bij aan de bescherming van de patiënt, maar ook aan de veiligheid van onze samenleving. En omdat er zoveel van jouw werk afhangt, doe je dit natuurlijk niet alleen. Bij Fivoor werk je nauw samen in een behandelingsteam, om de patiënten een kans te geven om een zinvol en veilig bestaan op te bouwen. We zoeken in het team altijd samen naar oplossingen en hoe we deze vervolgens kunnen bereiken.
In onze blogserie 'Werkdag uit het leven van...' kun je het verhaal lezen van collega en psychiater Arjen.
De brug tussen somatisch en psychisch
In een behandeling kijken we naar de patiënt als geheel, wat deze nodig heeft en wat de mogelijkheden zijn van het systeem er omheen. Op een open afdeling heeft de toekomst bijvoorbeeld ook invloed. Op een gesloten afdeling hebben we meer met regels en juridische aspecten, zoals vrijheidsbeperkende maatregelen, te maken. Diagnostiek, risicomanagement en medicatiebeleid behoren tot jouw belangrijkste taken. Om te achterhalen wat de risico's op delictgedrag en recidive zijn, ben je op zoek naar de achterliggende factoren. Het is aan jou als psychiater om het overzicht te bewaren.
Champions League van de zorg
Psychiaters bij Fivoor moeten tegen een stootje kunnen. Je moet zowel met richtlijnen kunnen werken als daarbuiten kunnen denken. Er is al veel geprobeerd voor patiënten en het is de uitdaging wat wij daar nog aan toe kunnen voegen. Ook als de behandeling elders (meerdere keren) is gestaakt, kijken wij naar de (kleine) stapjes die wel mogelijk zijn. Het is moeilijk te voorspellen hoe een dag verloopt. Soms is het rustig en soms is er veel gaande waarop je moet acteren. Beslissen als het moet en geduld hebben als het kan, luidt dan ook het motto. Onze doelgroep doet namelijk echt een appèl op je persoon. Je hebt dus incasseringsvermogen nodig, want hierdoor leer je jezelf ook beter kennen.
Moeilijke klus te klaren
Het is wel duidelijk; onze doelgroep en jouw werk is heel uitdagend. Het is hard werken, maar er is ook ruimte voor ontspanning als dat nodig is. Zo is er veel aandacht voor de sfeer onderling en de werk en privé balans. Psychiaters krijgen bij Fivoor ook alle ruimte om zich persoonlijk te ontwikkelen. Dit kan via scholing, je storten op de nieuwste ontwikkelingen of bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij te dragen aan externe kenniscentra en kwaliteitsnetwerken. Genoeg op papier. Je weet pas hoe het is, als je het in de praktijk ervaart. Ben jij op zoek naar de meest uitdagende baan die er is? Pak deze unieke kans dan met beide handen aan.